Ensamhushållen i Sotenäs – en möjlighet eller en utmaning?


Sotenäs ligger på andra plats i hela länet när det kommer till andelen ensamhushåll. Detta är en statistik som väcker både frågor och funderingar kring kommunens framtid. Är detta en spegling av en naturlig samhällsutveckling, eller ett symptom på ett djupare problem som måste adresseras?

Enligt Statistiska centralbyrån lever nästan 22,8 procent av hushållen i kommunen som ensamhushåll. Detta är ett fenomen som inte bara påverkar de boende, utan också samhällsplaneringen, ekonomin och det sociala livet. Kommuner som Sotenäs, med en åldrande befolkning och en utmaning att locka unga människor att stanna eller flytta dit, står inför en viktig korsväg.


En åldrande befolkning

Många av de som bor ensamma är äldre. Detta är en naturlig följd av att livspartner går bort och att barn flyttar ut. Men vad innebär det för kommunen? En åldrande befolkning ökar behovet av omsorg och anpassade boenden. Samtidigt måste vi fråga oss hur vi kan skapa en miljö där äldre kan fortsätta vara aktiva och engagerade i samhället, trots att de bor ensamma.


Unga och ensamhushåll

En annan aspekt är de unga vuxna som bor ensamma. Många unga som flyttar hemifrån vill etablera sig på egen hand, men de kan mötas av en brist på små, prisvärda bostäder. Detta är ett problem som Sotenäs inte är ensamma om, men som behöver adresseras. Här borde Kommunen ta ett kraft tag genom planeringen av mikro-lägenheter på 30 kvadratmeter – ett initiativ som bör utvecklas och stöttas ytterligare.


Social isolering – en risk

En av de största riskerna med en hög andel ensamhushåll är social isolering. Detta påverkar inte bara individens psykiska och fysiska hälsa, utan kan också leda till högre kostnader för samhället i form av sjukvård och omsorg. Här måste kommunen bli mer proaktiv och skapa fler möjligheter till gemenskap, så som kultur- och fritidsaktiviteter samt sociala mötesplatser.


En chans till förändring

Sotenäs har en unik chans att vända denna utmaning till en möjlighet. Genom att satsa på bostadslösningar för alla åldrar, skapa attraktiva miljöer och stödja gemenskap kan

Ensamstående utan barn per område i Sotenäs

Område

Ensamstående

Befolkning

Andel ensamstående

Bovallstrand

Hunnebostrand

656

2597

25,3 %

Kungshamn - Smögen

Hövenäset 

Väjern

1 096

4 941

22,2 %

Sotenäs

omlandet

308

1 514

20,3 %

Politiker som roffar åt sig mer pengar
Enligt Bohusläningen så har Sotenäs kommun låtit revisionsbyrån Ernst & Young gå igenom ett antal slumpmässigt utvalda politikers krav på ersättning. Det visade sig att 10 ersättningskrav kan vara oriktiga. Mikael Andersson, den kände politiker från Bovallstrand och Demokratiresans fader, kan ha begärt för mycket, närmare 62 000 kr. Mikael Andersson bestrider kommunens krav.

Att politiker tar ut för mycket ersättning för förlorad inkomst väcker naturligtvis starka känslor. Att vara politiker är att ett förtroende uppdrag från medborgarna och förväntas agera föredömligt. Om de tar ut mer ersättning än vad de har rätt till, kan det ses som ett svek mot väljarna och ett missbruk av skattebetalarnas pengar.

Vänskapskorruptionen inom Sotenäsbostäder – toppen på ett isberg

Korruption och mygel
Vänskapskorruptionen inom Sotenäsbostäder blev tydlig då situationen blev politiskt laddad. Den socialdemokratiska ordförande medverkar till att intern rekryterar den dåvarande Driftschefen till ny vd, för att sen själv bli rekryterad av den nya vd:n till en välbetald chefstjänst som Driftschef.
Den politiska oppositionen reagerade vilket resulterade i att tjänsten som Driftschef drogs in och ett skadestånd blev resultatet efter förhandlingar. Sotenäs hade 14 anställda vara av 5 var chefstjänster. Sotenäsbostäder är ett kommunalt bolag.

Händelsen i Sotenäsbostäder är tyvärr inte unik, utan snarare toppen på ett isberg. Myglet och korrupt beteende smyger sig in den offentliga verksamheten och tydligaste är det naturligtvis när det finns ekonomiska värden på ”spelplan”. Vänskapskorruption handlar om beslut som gynnar en person på ett felaktigt sätt, utan att beslutsfattaren har egen vinning. Om beslutsfattaren har sådan vinning är det korruption i egentlig mening.


Inom kultursektorn är vänskapskorruptionen inte en ovanlig företeelse utan snarare en regel. Fler kulturprojekt pågår under längre tid och gränserna suddas ut och blir en organisatorisk sörja med ofta en omöjlighet att få insyn utifrån.

Vänskapskorruption inom kulturvärlden är ett problem som kan undergräva tillit, rättvisa och transparens, men kanske allvarligaste den hämmar en kreativ utveckling och kompetensutveckling. När beslut om anslag, samarbete eller erkännanden grundas på relationer snarare än meriter, kan det leda till att duktiga konstnärer och innovatörer marginaliseras. Den kulturella utvecklingen hämmas
Det är viktigt alla som har insyn eller är en aktör är medveten om riskerna och att vi gemensamt agerar och blir en motkraft till all korruption och där vänskapskorruptionen är den värsta formen som också är den svåraste att bemästra.


Här behövs en förtydligande i lagstiftningen men också allas medverka för att förebygga denna form av samhälls röta.

/cajos

Spränga bort berg i Bovallstrand inom strandskyddat område

Socialdemokraterna och Moderaterna anser att det är ok att spränga bort berg i Bovallstrand inom strandskyddat område. Bovallstrands Marina har ansök om att ta i anspråk ett bergsområde i anspråk för att bygga en båthall.
Jan-Olof Larsson (S) och Dan Christiansson (M) anser att detta är ok, och röstade i Kommunstyrelsens tekniska utskott för att ge ett positivt besked.
Ärendet kommer att tas upp i Byggnadsnämnden, blir resultatet det samma, så blir det naturligtvis ett överklagande.

Karta över området

Jan-Olof Larsson

Strandskyddsområde

Orienteringskarta

Dan Christiansson (M)