Fakta
Tillkomst: 1904 - 1905
Byggnadsdel
Sakristia - Norr, Torn - Väster, Kor - Öster, Kor - Smalare, Kor - Öster, Kor - Polygonalt, Torn - Väster, Kor - Polygonalt, Sakristia - Norr
Takform
Sadeltak - Valmat, Spira, Sadeltak - Valmat, Sadeltak
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust och med ett betonat östparti genom att predikstol, altarskrank och kororgel bildar ett tydligt blickfång i hela kyrkans bredd. Koret består av långhusets främre del tillsammans med en del av den femsidiga utbyggnaden som till hälften inrymmer kor och till hälften sakristia. Taket över sakristiedelen är välvt och synligt från kyrkorummet. Koret/sakristian är smalare än långhuset, och skiljs från detta genom en låg spetsbåge, ovanför vilken texten "ÄRA WARE GUD I HÖJDEN" är målad med guldbokstäver. På korets norrsida står predikstolen och på dess sydsida en kororgel, med fasaden vänd mot församlingen.
GOLVET är ett lackat trägolv, av yngre datum, kanske 1951. VÄGGARNA är klädda med en stående slät panel, som är vitlaserad. Från 1951. TAKET är ett tredingstak (dvs öppet upp till hanbjälken, med synliga stödben till takstolarna. Taket är täckt med vitmålade skivor med synliga skarvar, vilka bildar ett rutmönster. Kor/sakristietaket är välvt och klätt med släta skivor, målat i ljusblått. Undertaket under läktaren är klätt med samma typ av panel som väggarna.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt en mindre sidoingång på korets norrsida. Från vapenhuset kommer man in genom dubbla spegeldörrar med tre fyllningar, målade i grå lasering. Korets sidoingång har en illusionsmålad spegeldörr, egentligen en slät modern dörr. Till sakristian leder två spegeldörrar på ömse sidor om altarringen. Sakristiedörrarna från byggnadstiden, övriga yngre men med anpassad utformning. FÖNSTREN är halvhöga spetsiga spröjsade träfönster, målade i vitt, Fönstren är kopplade och från 1978-79 men med samma form som den äldre.
SAKRISTIA - Bakom ett skrank som delar av koret, med ingångar på ömse sidor om altarringen. Samtida med kyrkan, men modernare inredning.
VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Modernare inredning, från 1951 och senare. Trappa till läktaren på sydsidan.
INREDNING:
ALTARE - Av trä, invid korskranket. Sidorna indelade i fält, med liggande träpanel. Gråmålat. Sannolikt från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Tvärs över koret går en skärmvägg eller ett skrank, vars mittparti samtidigt utgör altaruppsats. I mitten en målning föreställande den korsfäste Kristus. Målningen sitter inom ett rundbågigt ramverk krönt av en spetsgavel som sticker upp ovanför det övriga skranket. Gaveln kröns av ett förgyllt kors, och flankeras också av två förgyllda stjärnor på smala ståndare. Altartavlan flankeras av mindre evangelistbilder, infällda i skärmväggens ramverk. Evangelistmålningarna har förgyllda bakgrunder och är målade på ett ikonliknande sätt.
Skärmväggen är från byggnadstiden, altartavlan målad av Kristian Lundstedt 1934, troligen även evangelistmålningarna. Den ursprungliga altarprydnaden utgjordes av ett förgyllt träkors mot en blå bakgrund.
ALTARRING - Sluten femsidig, med dekorativt genombrutna fyllningar. Målad ljusgrå med röd kant runt fyllningarna. Överliggare klädd med rött tyg, knäfallet med gulbeige tyg. Från byggnadstiden.
PREDIKSTOL - På korets norrsida. Består av korg och trappa. Korgen är åttkantig, med rundbågiga fält på sidorna med målningar i. Målningarna föreställer liljan (Jungfri Maria och renheten), duvan (den helige ande), Bibeln, och en nattvardskalk. Under dessa målningar finns mindre målningar i samma stil, men utan föreställande motiv. Predikstolen från byggnadstiden, målningarna sannolikt utförda av Kristian Lundstedt.
DOPFUNT - Åttkantig ganska smal dopfunt av trä, målad i grått med röda och förgyllda detaljer. Bredare profilerad fot, smalare balusterformat skaft, och en profilerad cuppa med plats för ett litet dopfat ovanpå. Från byggnadstiden, eller senast 1924.
BÄNKINREDNING - I två öppna kvarter på ömse sidor om mittgången. Låga bänkgavlar med litet armstödsparti, och dekorativa fasningar längs kanterna. Bänkgavlarna är från byggnadstiden, bänkinredningen ombyggd 1978-1979, med breda tygklädda sitsar och ryggar. Målade i grågrön lasering.
KORORGEL - På korets sydsida, tillverkad av Walter Thür 2001. Enkelt orgelhus med barockinspirerad uppbyggnad, med tre pipöppningar, den mittersta liten och med dekorativt genombrutna träskärningar och de vid sidorna högre med rundbågiga avslutningar uppåt. Orgelhuset målat i ljust grågrön lasering, med rödbruna och förgyllda krönlister, samt gröna genombrutna träsniderier i den mittersta pipöppningen.
LÄKTARE - I väster, uppburen av två fyrkantiga träpelare med avfasade kanter. Läktarbröstningen är indelad i spegelfält med ljusa marmoreringar, inom ett ramverk målat i ljust grön och grågrön lasering. Från byggnadstiden, läktarbröstningen blev 1951 inklädd med skivor, vilka senare avlägsnats.
ORGEL - På läktaren i väster, med fasaden placerad nästan ända framme vid läktarbröstningen och spelbordet vid sidan. Modernare utformning, med fem pipöppningar, med spetsig avslutning av den mittersta och de två yttersta. De mellanliggande pipöppningarna är mindre. Målad i ljusa laserande kulörer, och med ett textband målat under pipöppningarna: "UNDER DINA VINGARS SKUGGA JUBLAR JAG". Orgeln byggd 1958 av Grönvalls orgelbyggeri, Lilla Edet.
NUMMERTAVLOR - En, placerad på norrsidan. Svart rektangulär siffertavla, med enkelt profilerad ram med krenelerade krön- och underkantsdekorationer. Målad i grått, grönt och rödbrunt. Från renoveringen 1951.
KLOCKOR - I tornet hänger en klocka med inskriptioner, gjuten i Stockholm 1920 av Bergholz klockgjuteri.
BELYSNINGSARMATURER - Elektrifierade malmkronor över mittgången. På ytterväggarna sitter lampetter som kan vara från 1921 då kyrkan elektrifierades.
Exteriörbeskrivning
SMÖGENS KYRKA är byggd i tegel, och består av långhus, smalare kor med tresidig koravslutning i öster, sakristia i norr, och ett torn av tegel i väster. FASADERNA är av hårdbränt tegel (förbländertegel), huvudsakligen gulbrunt men uppblandat med bruna och rödbruna nyanser, så att en melerad effekt uppstår. Sockeln är av granit. Fasaderna är sparsamt artikulerade i en medeltidsinspirerad stil, med tegelfris under takfoten, tunna lisener (väggpelare) mellan fönstren samt strävpelare i tornets hörn. Kyrkans TAK är ett sadeltak, lägre och avvalmat över koret, täckt med kopparplåt.
TORNET är av tegel med fasader som kyrkan i övrigt. Strävpelare i nederdelen, enklare utformning högre upp, där hörnen också är avfasade. Rundbågiga ljudöppningar i alla väderstreck, med ljudluckor i form av grönmålade jalusier. Små smala medeltidsinspirerade fönster längre ner på tornfasaderna. Tornet avlslutas uppåt av en åttkantig kopparklädd spira, utan andra dekorationer än det förgyllda korset i toppen.
HUVUDINGÅNGEN är i väster, genom vapenhuset i tornets bottenvåning, genom en dubbel trädörr, med profilerad lackerad panel och med kraftiga smidda gångjärn. Ovanför dörren en relief, föreställande lammet med segerfanan. Reliefen är gjuten och målad i gråvitt. Dörren sitter i en fyrsprångig rundbågig portalnisch. Dörren relativt nytillverkad, med den ursprungliga som förebild. FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade gjutjärnsfönster, målade i grönt. Fönstren sitter parvis inom rundbågiga omfattningar. Varje fönsterpar är åtskilt av en murad tegelkolonn med kapitäl av granit. Solbänkarna är kopparklädda. Korfönstren sitter ensamma, och är betydligt mindre än långhusfönstren.
Kyrkan är i nygotisk stil och uppfördes 1904–1905 efter ritningar av Adrian C. Peterson. Den består av ett långhus med ett femsidigt kor i öster och ett torn i väster. Norr om koret finns en vidbyggd sakristia. I tornets bottenvåning finns huvudingången och vapenhuset. Tornet kröns av en åttakantig tornspira. Utvändigt är kyrkan klädd med gult tegel, men invändigt är den vitkalkad. Tidigt drabbades kyrkan av fuktproblem och genomgick sin första reparation 1910. Vid en senare reparation 1944 var tornets och västfasadens gavelpartier så pass frostskadade att de revs. Vid en restaurering 1927 försågs kyrkorummets innertak med tunnvalv. År 1955 fick korfönstren glasmålningar utförda av Ernst Söderberg.
Altartavlan
Dopfunten.
I-ranrike
Mail: kontakt@i-ranrike.se
Ansvarig: Carl-Johan Starck